Babka „Karmelcia” z brzoskwiniami

2016-03-22
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Składniki:

2 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru kryształu
25 dag margaryny
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki likieru
adwokat
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody
starta skórka z 1 cytryny

Wykonanie:

Margarynę, olej, cukier, likier oraz wodę – zagotować. Przestudzić, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek.

Dodatek:

5 połówek brzoskwiń z syropu

Wykonanie:

Brzoskwinie pokroić w kostkę.

Przygotowanie do pieczenia:

Ciasto wylać do formy na babkę. Wierzch równomiernie przykryć kawałkami brzoskwiń. Piec ok. 50­-55 min w temp. ok. 180 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Średnia ocena czytelników

(3.8 / 5)

3.8 5 13
Oceń ten przepis

13 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

Napisz komentarz