Babka „Karmelcia” z brzoskwiniami

Składniki:

2 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru kryształu
25 dag margaryny
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki likieru
adwokat
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody
starta skórka z 1 cytryny

Wykonanie:

Margarynę, olej, cukier, likier oraz wodę – zagotować. Przestudzić, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek.

Dodatek:

5 połówek brzoskwiń z syropu

Wykonanie:

Brzoskwinie pokroić w kostkę.

Przygotowanie do pieczenia:

Ciasto wylać do formy na babkę. Wierzch równomiernie przykryć kawałkami brzoskwiń. Piec ok. 50­-55 min w temp. ok. 180 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



Średnia ocena czytelników

(3.8 / 5)

3.8 5 13
Oceń ten przepis

Liczba ocen
13

Brak komentarzy

Napisz komentarz

FreshMail.pl