Sałatka wiosenna

2016-04-26
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Składniki:

1 duża sałata zielona
4 pomidory
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewki
3 jaja
1 ogórek
1 serek wiejski
sól
pieprz

Wykonanie:

Sałatę umyć, oczyścić, rozdrobnić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Ogórek pokroić w kostkę. Ugotowane jaja pokroić w ćwiartki. Połączyć wszystkie składniki (z wyjątkiem serka) i dokładnie wymieszać z sosem. Doprawić. Gotową sałatkę wyłożyć na półmisek. Przyozdobić serkiem wiejskim i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Sos:

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2-3 ząbki czosnku
sos sałatkowy

Wykonanie:

Przygotować sos sałatkowy wg przepisu (wymieszać 3 łyżki przegotowanej wody, 3 łyżki oliwy oraz 1-2 łyżki soku z cytryny, do smaku można dodać musztardę), czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Średnia ocena czytelników

(3 / 5)

3 5 4
Oceń ten przepis

4 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

Napisz komentarz