Piernikowy smak

2016-02-26
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Ciasto:

Składniki:

45 dag zmielonych pierników (lukrowanych suchych)
9 jaj
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru kryształu
1 słoik litrowy kompotu z owocami czarnej porzeczki
2 galaretki czerwone

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pierniczkami i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do blaszki i piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 45-50 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części. Z kompotu odsączyć owoce. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l kompotu (brak uzupełnić wodą).

Masa biała

Składniki:

1/2 l mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru kryształu
25 dag masła

Wykonanie:

Z mleka, cukru, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części.

Przełożenie placka:

1/2 ciasta – 1/2 masy białej – rozłożyć odsączone owoce – zalać tężejącą galaretką – 1/2 masy białej – 1/2 ciasta – dowolnie
udekorować np. polewą.

Średnia ocena czytelników

(3.5 / 5)

3.5 5 38
Oceń ten przepis

38 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

  1. wysłany przez Małgorzata 21 kwietnia 2016

    Szczęść Boże.
    Czy opis przekładania ciasta dotyczy na pewno tego przepisu?

    • wysłany przez Siostra Anastazja 26 kwietnia 2016

      Dziękuję za komentarz. Opis przekładania ciasta rzeczywiście nie dotyczył tego przepisu. Został już zmieniony 🙂

Napisz komentarz