Przepisy wideo

Przepis na ciasto ucierane z jabłkami. Zobacz Siostrę Anastazję od kuchni

Ciasta Siostry Anastazji są legendarne. Zawsze się sprawdzają i doskonale smakują. Od kilkunastu lat przepisy na słodkie wypieki Siostry Anastazji cieszą się największym zainteresowaniem. I my wcale się nie dziwimy. Dziś proponujemy Wam Ciasto ucierane z jabłkami.

Ciasto ucierane

Składniki:

  • 5 jaj
  • margaryna – tyle, ile waga jaj
  • cukier – tyle, ile waga jaj
  • mąka – tyle, ile waga jaj
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto.

Ciasto biszkoptowe

Składniki:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dodatki:

  • 4-5 jabłek
  • 10-15 dag twardej marmolady
  • 4-5 łyżek bułki tartej

Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w plastry i wydrążyć środki.

Polewa czekoladowa

Składniki:
10 dag czekolady (gorzka, mleczna, biała)

Wykonanie:
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej (naczynie z pokruszoną czekoladą umieścić bezpośrednio nad naczyniem z gotującą wodą). Czekolada powinna rozpuszczać się powoli. Wymieszać po całkowitym jej rozpuszczeniu.
Gotową przyozdobić wierzch ciasta.

Uwaga:
Można dodać do czekolady gorzkiej 1-2 łyżki wody, a do mlecznej i białej 1-2 łyżki mleka.

Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto ucierane – posypać tartą bułką – rozłożyć plastry jabłek – środek każdego plastra wypełnić marmoladą – zalać ciastem biszkoptowym. Piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 50 min.
Po upieczeniu wierzch przyozdobić polewą czekoladową.


You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz komentarz

FreshMail.pl