Bestsellery

MIA?SA

Polska kuchnia sAi??ynie na caAi??ym Ai??wiecie ze Ai??wietnie przyrzAi??dzonych i podanych miAi??s: drobiu, woAi??owiny, wieprzowiny i dziczyzny. Nigdzie na Ai??wiecie nie znajdziecie takich pieczeni, rolad, saszetek czy kotlecikA?w. Jak dobrze wybraAi?? miAi??sa i jak je przyrzAi??dziAi??. Oto kilka porad.

Rozpoznanie miAi??sa:

  • MiAi??so woAi??owe: miAi??so z mAi??odych sztuk ma barwAi?? czerwonAi??, tkanka jest soczysta, tAi??uszcz, ktA?ry przerasta czAi??Ai??Ai?? tuszy, odznacza siAi?? barwAi?? kremoworA?A?owAi??. MiAi??so ze starych sztuk ma kolor ciemnoczerwony, tAi??uszcz A?A?Ai??tawy, przeroAi??niAi??ty bAi??onami.
  • CielAi??cina: ma kolor bladorA?A?owy, na jej powierzchni nie ma tAi??uszczu, natomiast tAi??uszcz wewnAi??trzny ma rA?wnieA? odcieAi?? bladorA?A?owy.
  • MiAi??so wieprzowe: miAi??so z mAi??odych sztuk ma kolor jasnorA?A?owy, ze starych jest ciemnorA?A?owe.
  • MiAi??so drobiu: z ptakA?w mAi??odych jest smaczne i delikatne. DrA?b stary ma odstajAi??cAi??, zrogowaciaAi??Ai?? Ai??uskAi?? na nogach, chropowatAi?? skA?rAi??, a zakoAi??czenie mostka twarde.
  • Ryba: Ai??wieA?a odznacza siAi?? swoistAi?? woniAi?? i przylegajAi??cAi?? do skA?ry Ai??uskAi??; skrzela sAi?? jasnoczerwone, a miAi??so jest barwy bladorA?A?owej.

MasAi??o klarowane

Wiele przepisA?w zaleca uA?ycie masAi??a klarowanego, ktA?re nie przypala siAi?? nawet w bardzo wysokiej temperaturze, nadaje siAi?? do zup, smaA?enia warzyw, ryb, delikatnych miAi??s, naleAi??nikA?w czy plackA?w. RA?wnieA? nadaje siAi?? do wypiekA?w ciast z dodatkiem masAi??a. Potrawy z uA?yciem masAi??a klarowanego uzyskujAi?? wyjAi??tkowy smak i aromat. Poza tym masAi??o klarowane jest bardzo zdrowe i odA?ywcze. PoniA?ej zamieszczono domowy sposA?b uzyskania masAi??a klarowanego. Najlepiej przygotowaAi?? jego wiAi??kszAi?? iloAi??Ai??, poniewaA? przechowywane w lodA?wce ai??i?? nawet przez kilkanaAi??cie tygodni ai??i?? nie psuje siAi?? i nie jeAi??czeje.

Ze wzglAi??du na rA?A?ne rodzaje piekarnikA?w, w przepisach podana jest przybliA?ona temperatura pieczenia jak i czas pieczenia danej potrawy


You Might Also Like

FreshMail.pl