Porady

MIĘSA

Polska kuchnia słynie na całym świecie ze świetnie przyrządzonych i podanych mięs: drobiu, wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny. Nigdzie na świecie nie znajdziecie takich pieczeni, rolad, saszetek czy kotlecików. Jak dobrze wybrać mięsa i jak je przyrządzić. Oto kilka porad.

Rozpoznanie mięsa:

  • Mięso wołowe: mięso z młodych sztuk ma barwę czerwoną, tkanka jest soczysta, tłuszcz, który przerasta część tuszy, odznacza się barwą kremoworóżową. Mięso ze starych sztuk ma kolor ciemnoczerwony, tłuszcz żółtawy, przerośnięty błonami.
  • Cielęcina: ma kolor bladoróżowy, na jej powierzchni nie ma tłuszczu, natomiast tłuszcz wewnętrzny ma również odcień bladoróżowy.
  • Mięso wieprzowe: mięso z młodych sztuk ma kolor jasnoróżowy, ze starych jest ciemnoróżowe.
  • Mięso drobiu: z ptaków młodych jest smaczne i delikatne. Drób stary ma odstającą, zrogowaciałą łuskę na nogach, chropowatą skórę, a zakończenie mostka twarde.
  • Ryba: świeża odznacza się swoistą wonią i przylegającą do skóry łuską; skrzela są jasnoczerwone, a mięso jest barwy bladoróżowej.

Masło klarowane

Wiele przepisów zaleca użycie masła klarowanego, które nie przypala się nawet w bardzo wysokiej temperaturze, nadaje się do zup, smażenia warzyw, ryb, delikatnych mięs, naleśników czy placków. Również nadaje się do wypieków ciast z dodatkiem masła. Potrawy z użyciem masła klarowanego uzyskują wyjątkowy smak i aromat. Poza tym masło klarowane jest bardzo zdrowe i odżywcze. Poniżej zamieszczono domowy sposób uzyskania masła klarowanego. Najlepiej przygotować jego większą ilość, ponieważ przechowywane w lodówce – nawet przez kilkanaście tygodni – nie psuje się i nie jełczeje.

Ze względu na różne rodzaje piekarników, w przepisach podana jest przybliżona temperatura pieczenia jak i czas pieczenia danej potrawy


You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz komentarz

FreshMail.pl