Przepisy wideo

Kurczak w winie z surA?wkAi?? z rukoli i pomidorkA?w. Obiad nie tylko od Ai??wiAi??ta

Smaczny i szybki Ai??wiAi??teczny obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponujAi?? kurczaka w winie z surA?wkAi?? z rukoli i pomidorkA?w. Palce lizaAi??.

Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie

SkAi??adniki:

  • 60 dag filetA?w z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 zAi??bki czosnku
  • 50 dag pieczarek zamkniAi??tych
  • 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 Ai??yA?eczki ziA?Ai?? prowansalskich
  • 3-4 Ai??yA?ki oliwy
  • sA?l
  • pieprz

Wykonanie:
Cebule obraAi?? i pokroiAi?? w piA?rka. Czosnek obraAi?? i drobno posiekaAi??. Pieczarki wymyAi??. MiAi??so wymyAi??, osuszyAi??, podzieliAi?? na porcje, skropiAi?? sokiem z cytryny i natrzeAi?? solAi??, pieprzem, zioAi??ami i odstawiAi?? w chAi??odne miejsce na 1 godz., po czym smaA?yAi?? na rozgrzanej oliwie z obu stron na zAi??oty kolor i odstawiAi??.

CebulAi?? i czosnek zeszkliAi?? na rozgrzanej oliwie i dodaAi?? pieczarki. CaAi??oAi??Ai?? smaA?yAi??, caAi??y czas mieszajAi??c, nastAi??pnie dolaAi?? wino i gotowaAi?? na mocnym ogniu przez ok. 3 min. Do gotowego sosu przeAi??oA?yAi?? usmaA?one filety wraz z tAi??uszczem, wymieszaAi?? i dusiAi?? na wolnym ogniu do miAi??kkoAi??ci miAi??sa.

GotowAi?? potrawAi?? podawaAi?? z ryA?em ugotowanym na sypko.


You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz komentarz

FreshMail.pl