Bestsellery

CIASTA I WYPIEKI – najwaA?niejsze porady

Urodziny, imieniny czy inne domowe uroczystoAi??ci bez pysznych ciast? Nie ma mowy. Jak zatem sprawiAi??, by Ai??wiAi??towanie w gronie najbliA?szych staAi??o siAi?? niezapomnianAi?? ucztAi?? smakA?w, zapachA?w i kolorA?w? Siostry wkAi??adajAi?? w wymyAi??lanie i opracowywanie przepisA?w nie tylko swA?j wybitny talent, ale rA?wnieA? lata doAi??wiadczeAi??. Poznajcie najwaA?niejsze porady, ktA?rymi siAi?? kierujAi??.

Wypieki

  1. Tradycyjne formy i blaszki do pieczenia naleA?y zawsze smarowaAi?? tAi??uszczem i obsypaAi?? tartAi?? buAi??kAi?? (lub wyAi??oA?yAi?? specjalnym papierem). A?atwe i wygodne w pieczeniu sAi?? formy silikonowe, ktA?re nie wymagajAi?? dodatkowego natAi??uszczania i ciasto podczas pieczenia nie przywiera do spodu i bokA?w formy. JednoczeAi??nie ciasto po upieczeniu moA?na sprawnie i szybko wyjAi??Ai?? z formy.
  2. MAi??kAi?? do ciasta zawsze naleA?y starannie przesiewaAi??. Proszek do pieczenia czy sodAi?? oczyszczonAi?? ai??i?? dodajemy do ciasta zawsze wymieszane z mAi??kAi??. Jako Ai??rodek spulchniajAi??cy w niektA?rych przepisach zastosowano ai??i?? rzadko dziAi?? uA?ywany ai??i?? amoniak spoA?ywczy w postaci proszku. Jego dziaAi??anie podobne jest do proszku do pieczenia. Amoniak spoA?ywczy jest dostAi??pny w sprzedaA?y.
  3. Zawsze wybieramy jaja o nieuszkodzonych skorupkach. Przed uA?yciem naleA?y je dokAi??adnie umyAi?? (nawet sparzyAi??), a nastAi??pnie wbijaAi?? pojedynczo do osobnego naczynia.
  4. Do przygotowania ciasta biszkoptowego naleA?y uA?yAi?? Ai??wieA?ych jaj (umytych) wczeAi??niej schAi??odzonych w lodA?wce.
  5. W przypadku ciasta biszkoptowego spA?d blaszki naleA?y wyAi??oA?yAi?? papierem do pieczenia a boki pozostawiAi?? nienasmarowane. Wtedy biszkopt po upieczeniu nie kurczy siAi??, ai??ztrzyma siAi??ai??? blaszki i ma Ai??adny wyglAi??d.
  6. Biszkopt po upieczeniu naleA?y pozostawiAi?? jeszcze przez chwilAi?? w wyAi??Ai??czonym piekarniku.
  7. Ciasto francuskie naleA?y wkAi??adaAi?? do dobrze nagrzanego piekarnika do ok. 200 st. C.
  8. Babki, ciasta ucierane, droA?dA?owe oraz biszkopty naleA?y wkAi??adaAi?? do lekko nagrzanego piekarnika i w miarAi?? pieczenia stopniowo podwyA?szaAi?? temperaturAi??. Zbyt wysoka temperatura na poczAi??tku pieczenia powoduje, A?e wierzch ciasta robi siAi?? twardy, co uniemoA?liwia jego wyroAi??niAi??cie.
  9. W trakcie pieczenia ciasta droA?dA?owego, ucieranego lub ciasta biszkoptowego nie naleA?y otwieraAi?? piekarnika lub odwracaAi?? ciasta, dopA?ki nie wyroAi??nie i lekko nie wypiecze, gdyA? spowoduje to opadniAi??cie ciasta i tworzenie siAi?? zakalca.
  10. Ciasto kokosowe jest najlepsze wtedy, gdy piecze siAi?? je krA?tko w doAi??Ai?? ciepAi??ym piekarniku. Im dAi??uA?ej trwa pieczenie, tym ciasto jest twardsze.
  11. Ciasto kruche przed pieczeniem naleA?y w kilku miejscach nakAi??uAi?? widelcem i piec na zAi??oty kolor. Zbyt dAi??ugi czas pieczenia powoduje jego stwardnienie i zmianAi?? barwy na ciemnAi??.
  12. Do sporzAi??dzenia ciast owocowych najlepiej uA?yAi?? Ai??wieA?ych owocA?w. W zimie moA?na skorzystaAi?? z owocA?w mroA?onych, ktA?re takA?e zachowujAi?? swoje walory smakowe i odA?ywcze. Z kompotA?w owocowych do ciasta nadajAi?? siAi?? agrest, pigwa, czereAi??nie, Ai??liwki, wiAi??nie i brzoskwinie.
  13. JabAi??ka ai??i?? dokAi??adnie umyte, obrane i rozdrobnione ai??i?? naleA?y skropiAi?? sokiem z cytryny, nie bAi??dAi?? ciemniaAi??y.
  14. JeA?eli ciasto kruche bAi??dzie stanowiAi??o spA?d ciasta z owocami, to ciasto moA?na wczeAi??niej podpiec w temp. 160-180 st. C przez ok. 10 min. JeAi??li owoce bAi??dAi?? wykAi??adane bezpoAi??rednio na surowe ciasto, wtedy wierzch ciasta naleA?y posypaAi?? buAi??kAi?? tartAi??. BuAi??ka wchAi??onie powstaAi??y podczas pieczenia sok z owocA?w.
  15. Do ciasta ucieranego moA?na stosowaAi?? ai??i?? zgodnie z wAi??asnymi upodobaniami smakowymi i moA?liwoAi??ciami ai??i?? zamiennie masAi??o lub margarynAi??.
  16. Wszystkie ciasta przygotowywane na zimno powinno siAi?? przechowywaAi?? w lodA?wce i zawsze podawaAi?? schAi??odzone. Najlepiej sporzAi??dzaAi?? je na kilka godzin przed spoA?yciem.
  17. Sernik na zimno moA?na przygotowaAi?? z sera biaAi??ego (tAi??ustego lub pA?Ai??tAi??ustego), ktA?ry naleA?y wczeAi??niej dwukrotnie zemleAi?? i dodaAi?? sAi??odkiej Ai??mietany, tak aby uzyskaAi?? gAi??stoAi??Ai?? serka homogenizowanego.
  18. Sernik po upieczeniu pozostawiAi?? do wystygniAi??cia w wyAi??Ai??czonym piekarniku.
  19. Ciasto jest upieczone wtedy, gdy jest zarumienione, odstaje od brzegA?w formy, a drewniany (suchy) patyczek wAi??oA?ony do ciasta po wyjAi??ciu jest czysty, bez przylepionych grudek ciasta.
  20. Piana bAi??dzie siAi?? lepiej ubijaAi??a, jeA?eli do biaAi??ek dodamy szczyptAi?? soli.
  21. Rodzynki przed dodaniem do ciasta naleA?y dokAi??adnie umyAi??, sparzyAi??, osuszyAi?? i obtoczyAi?? w mAi??ce. A wysuszone rodzynki znA?w stanAi?? siAi?? miAi??kkie, jeA?eli wAi??oA?ymy je na pA?Ai?? godziny do soku z cytryny.
  22. JeA?eli do ciasta uA?ywamy Ai??wieA?ych owocA?w (np. truskawek, wiAi??ni, Ai??liwek), to po ich dokAi??adnym wymyciu i obsuszeniu, naleA?y je obtoczyAi?? w buAi??ce tartej. Pozwoli to na unikniAi??cie zakalca.
  23. Do przygotowania masy moA?na uA?yAi?? ai??i?? wedAi??ug wAi??asnego uznania ai??i?? masAi??a lub margaryny.
  24. JeA?eli podczas przygotowywania kremu masa siAi?? zwarzy, naleA?y jAi?? lekko podgrzaAi??, caAi??y czas mieszajAi??c.
  25. Ze wzglAi??du na rA?A?ne rodzaje piekarnikA?w ai??i?? w przepisach podana jest przybliA?ona temperatura pieczenia jak i przybliA?ony czas pieczenia.
  26. Wszystkie przepisy opracowane zostaAi??y na formAi?? o wymiarach 23 cm x 38 cm, chyba, A?e w przepisie podano inny wymiar formy.


You Might Also Like

FreshMail.pl