Bestsellery

BOAi??E NARODZENIE – porady

Lubimy, kiedy na wieczerzy wigilijnej i w BoA?e Narodzenie obok nowych smakA?w pojawiajAi?? siAi?? te tradycyjne, przywodzAi??ce nam na myAi??l nasz dom z okresu dzieciAi??stwa. I taka wAi??aAi??nie jest BoA?onarodzeniowa kuchnia SiA?str Anastazji i Salomei. Oto kilka zasad potrzebnych do dobrego przygotowania AswiAi??t.

  1. KupujAi??c rybAi??, zawsze zwracamy uwagAi?? na jej jAi??drnoAi??Ai?? i elastycznoAi??Ai??, a takA?e na charakterystyczny Ai??wieA?y zapach. A?uska powinna byAi?? silnie przylegajAi??ca i bAi??yszczAi??ca, a skA?ra bez plam o naturalnym dla danej ryby wyglAi??dzie.
  2. Przy zakupie miAi??sa rA?wnieA? waA?ny jest jego zapach, barwa i jAi??drnoAi??Ai?? tkanki. AswieA?e miAi??so woAi??owe charakteryzuje siAi?? A?ywym, czerwonym kolorem. AswieA?a wieprzowina ma barwAi?? rA?A?owAi??, cielAi??cina i miAi??so kurczaka ai??i?? ma kolor bladorA?A?owy. MiAi??so kaczek charakteryzuje siAi?? A?A?Ai??tym odcieniem, a indyka ai??i?? lekko sinym.
  3. Czasami do krA?tkotrwaAi??ego smaA?enia uA?ywamy masAi??a, ale zawsze jest to masAi??o wczeAi??niej sklarowane.
  4. Do wypieku ciast wybieramy jaja o nieuszkodzonych skorupkach, a przed uA?yciem dokAi??adnie je myjemy i wbijamy pojedynczo do osobnego naczynia.
  5. Sernik po upieczeniu pozostawiamy w wyAi??Ai??czonym, ale nagrzanym piekarniku przez ok. 10-20 min, po czym uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy tam ciasto do caAi??kowitego wystudzenia.
  6. Ze wzglAi??du na rA?A?ne rodzaje piekarnikA?w w przepisach podajemy przybliA?onAi?? temperaturAi?? i przybliA?ony czas pieczenia.
  7. W niektA?rych przepisach podajemy jako jeden ze skAi??adnikA?w bulion warzywny, czysty rosA?Ai?? czy smaA?onAi?? skA?rkAi?? pomaraAi??czowAi??, dlatego zachAi??cam wszystkich do przygotowania takiego bulionu, rosoAi??u czy skA?rki pomaraAi??czowej w wiAi??kszej iloAi??ci. RosA?Ai?? i bulion bAi??dAi?? stanowiAi??y podstawAi?? do sporzAi??dzenia szybkich odA?ywczych zup, sosA?w czy gulaszy. WiAi??kszAi?? iloAi??Ai?? bulionu czy rosoAi??u moA?na zamroziAi?? w odpowiednich porcjach i korzystaAi?? z nich w razie potrzeby. AromatycznAi?? skA?rkAi?? pomaraAi??czowAi?? przygotowanAi?? w domu moA?na przechowywaAi?? w sAi??oiczkach i korzystaAi?? z niej w kaA?dej chwili.

Zobacz przepisy na:

Bulion warzywny

Zakwas buraczany

Kwas buraczany bogaty jest w skAi??adniki mineralne takie jak wapAi??, potas, magnez i A?elazo. Zawiera witaminy C i B1, rA?wnieA? duA?e iloAi??ci kwasu foliowego i betainAi??.

Kwas buraczany moA?na pic przez caAi??y rok. Latem ugasi pragnienie, zimAi?? uchroni przed przeziAi??bianiami. Regularnie spoA?ywany wzmocni miAi??dzy innymi naszAi?? odpornoAi??Ai??, poprawi funkcjonowanie ukAi??adu krwionoAi??nego, trawiennego, obniA?y ciAi??nienie krwi, oczyAi??ci organizm, doda siAi?? i energii.

Uszka do zup czystych

Do uszek moA?na przygotowaAi?? farsz z grzybA?w, z miAi??sem, kapustAi?? biaAi??Ai?? lub kiszonAi??. Uszka z grzybami tradycyjnie podaje siAi?? do wigilijnego barszczu czerwonego. MoA?na rA?wnieA? podawaAi?? z czystAi?? zupAi?? grzybowAi?? czy pomidorowAi??.

Makaron domowy

Makaron moA?na podawaAi?? z zupAi?? grzybowAi??, pomidorowAi??, serowAi??, gulaszowAi??, porowAi??, fasolowAi??, grochowAi?? czy owocowAi??. Ugotowany makaron Ai??wietnie sprawdzi siAi?? z rA?A?nymi sosami warzywnymi czy miAi??snymi, jak rA?wnieA? w saAi??atkach na zimno.

A?azanki

A?azanki, podobnie jak makaron moA?na Ai??Ai??czyAi?? z zupami czystymi jak i podawaAi?? jako samodzielne danie np. Ai??azanki z mAi??odAi?? kapustAi??, z kapustAi?? kiszonAi??, z miAi??sem, wAi??dzonym boczkiem czy na sAi??odko z makiem lub z owocami.

Domowa przyprawa korzenna


You Might Also Like

FreshMail.pl