Biografie

s. Anastazja Pustelnik FDC

Ta skromna, pochodzAi??ca z Bieszczad zakonnica od kilkunastu lat ksztaAi??tuje kuchniAi?? w polskich domach. Nie wprowadza rewolucji na stoAi??ach i nie zamierza tego robiAi??. Czerpie z tradycji to, co najcenniejsze i sprawia, A?e potrawy stajAi?? siAi?? jeszcze smaczniejsze. Czytelnicy to doceniajAi??, Ai??wiadczy o tym liczba sprzedanych ksiAi??A?ek Siostry Anastazji ai??i?? 4000 000. Jej przepisy zawsze siAi?? sprawdzajAi?? i zaskakujAi?? smakiem. I co niezwykle istotne, moA?na je przyrzAi??dziAi?? z produktA?w ogA?lnodostAi??pnych i na kaA?dAi?? kieszeAi??.

Pierwszy posiAi??ek w swoim A?yciu ugotowaAi??a pA?A?no, bo w wieku 17 lat. DziAi?? z jej ksiAi??A?ek korzystajAi?? caAi??e pokolenia. Rodzinna kuchnia na co dzieAi?? i od Ai??wiAi??ta, to wAi??aAi??nie kuchnia Siostry Anastazji.

s. Salomea A?owicka FDC

UrodziAi??a siAi?? na Mazurach, ale wychowaAi??a w Wielkopolsce. Po wstAi??pieniu do zakonu zostaAi??a wysAi??ana do placA?wki w przepiAi??knym Grottaferrata niedaleko Rzymu. Obecnie mieszka w klasztorze w Krakowie. Te wszystkie miejsca wpAi??ynAi??Ai??y na kulinarne fascynacje Siostry Salomei, ktA?ra Ai??Ai??czy w swoich przepisach najlepsze inspiracje z Polski i krajA?w Ai??rA?dziemnomorskich. Jej kuchnia korzeniami tkwi w tradycyjnych recepturach, ale otwarta jest na nowe zaskakujAi??ce wpAi??ywy. Z SiostrAi?? AnastazjAi?? Ai??Ai??czAi?? jAi?? trzy rzeczy: to samo zgromadzenia, pasja do gotowania i przepisy, ktA?re zawsze siAi?? sprawdzajAi??.

CA?rki BoA?ej MiAi??oAi??ci

ZaAi??oA?ycielkAi?? CA?rek BoA?ej MiAi??oAi??ci byAi??a Franciszka Lechner. UrodziAi??a siAi?? 1Ai??stycznia 1833Ai??r. wAi??Edling, wAi??Bawarii. WAi??1868Ai??r. zaAi??oA?yAi??a w Wiedniu Zgromadzenie CA?rek BoA?ej MiAi??oAi??ci oparte na Regule Ai??w.Ai??Augustyna.

Zgromadzenie CA?rek BoA?ej MiAi??oAi??ci od poczAi??tku ukierunkowane byAi??o naAi??dziaAi??alnoAi??Ai?? charytatywno-wychowawczAi??. PowstaAi??o w okresie rewolucji przemysAi??owej. Wiele dziewczAi??t przyjeA?dA?aAi??o wtedy ze wsi do miast w poszukiwaniu pracy. ByAi??y bez opieki, niewykwalifikowane, niepiAi??mienne. OpiekAi?? nad nimi i edukacjAi?? zajAi??Ai??y siAi?? wAi??aAi??nie CA?rki BoA?ej MiAi??oAi??ci. Do dziAi?? prowadzAi?? szkoAi??y i bursy, zajmujAi?? siAi?? teA? katechizacjAi??, opiekAi?? nad upoAi??ledzonymi dzieAi??mi, prowadzeniem DomA?w Samotnej Matki.

Emblemat noszony przez siostry symbolizuje miAi??oAi??Ai?? TrA?jjedynego Boga: Ojca, Syna iAi??Ducha AswiAi??tego. Zawiera trzy promienie wyraA?ajAi??ce Ojca, krzyA? przedstawiajAi??cy Syna iAi??goAi??Ai??bicAi??, symbol Ducha AswiAi??tego. Trzy przenikajAi??ce siAi?? krAi??gi, bAi??dAi??ce jakby wAi??ruchu, przypominajAi?? trynitarnAi?? miAi??oAi??Ai??, wAi??ktA?rej uczestniczAi?? siostry. PierAi??cieAi?? zAi??symbolem Serca Pana Jezusa, znak oblubieAi??czej miAi??oAi??ci, jest oznakAi?? zobowiAi??zaAi??, wyrazem duchowoAi??ci iAi??jednoAi??ci. Wszystkie CA?rki BoA?ej MiAi??oAi??ci otrzymujAi?? go przy skAi??adaniu profesji. Siostry majAi?? szczegA?lny kult TrA?jcy PrzenajAi??wiAi??tszej, NajAi??wiAi??tszego Sakramentu, NajAi??wiAi??tszego Serca Pana Jezusa oraz naboA?eAi??stwo do Maryi pod wezwaniem TrzykroAi?? Przedziwnej Matki, a takA?e do Ai??w. JA?zefa.

  • basienka 12
    24 stycznia 2018 / 17:52

    Witam. Ja jestem ciekawa czy przepisy w tych dużych książkach się powtarzają czy są nowe. Może mi ktoś odpowie, bo nie wiem czy kupić, a te mniejsze mam już wszystkie. Tak samo interesują mnie książki które teraz seriami pokazują się w kioskach czy są nowe inne przepisy czy się powtarzają. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

  • Justyna
    14 sierpnia 2017 / 14:28

    Szczęść Boże,
    Czy zna Siostra jakiś przepis na cukinię i botwinkę na zimę bez papryki. Marynaty już porobiłam, teraz chciałabym zakonserwować te warzywa w formie dodatku do obiadu, albo zupy.
    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna

  • Iza
    4 listopada 2016 / 15:18

    Dzięń dobry, przepisy fantastyczne, chciałam odnieśc się do pieczonej łopatki wieprzowej , otóż w przepisie jest 100g soli, wydawało mi się,że za dużo bo ja na 5 kg mięsa do kiełbasy daje 100g soli.Ale zrobiłam wg. przepisu i łopatka wyszła tak słona,ż ejeść nie idzie.Być moż ew książce jest błąd, który warto skorygować 🙂 Barszcz ukraiński pycha, krupnik ,koperkowa , ciasto z jabłkiem i budyniem wszystko pyszne! Zyczę dużo zdrowia , z Bogiem , Iza

  • ewa
    1 października 2016 / 21:59

    ogórki kiszone według przepisu siostry wyszły wspaniałe moja rodzina jest zachwycona ja generalnie nie lubię ogórków kiszonych ale zrobione w tym roku nawet mnie smakują dziękuję

  • Justyna
    12 kwietnia 2016 / 21:32

    Pasję gotowania odkryłam niedawno. Postanowiłam zadbać o linię – dobrze jedząc, a nie – sobie jedzenia odmawiając. W moich poszukiwaniach trafiłam na książkę „Sałatki i surówki Siostry Anastazji”. Teraz jak w filmie „Julia & Julia” co kilka dni testuję smak kolejnego przepisu. Żaden smak mnie dotąd nie rozczarował i nie mogę się doczekać, kiedy sprawdzę wszystkie. Czasem tylko nie jestem pewna czy „śmietana” to ma być słodka czy kwaśna. Czasem nie wiem ile to jest „mały słoiczek” 🙂 – ale z czasem się nauczę – a przygoda jest fascynująca, odkrywania zaskakujących zestawień produktów, które na koniec tak cudownie się harmonizują 🙂 Mąż co kilka dni pyta kiedy znów zrobię coś pysznego 🙂
    Justyna z podziwem dla talentu tworzenia wspaniałych smaków!

  • Aniceta
    6 kwietnia 2016 / 10:40

    SZCZĘŚĆ BOŻE!
    Szanowna Siostro Anastazjo!
    Serdeczne,,Bóg zapłać” za wszystkie fantastyczne przepisy,wypróbowałam wiele z nich ku uciesze bliskich.Dzieki nim odkryłam pasję i radość z gotowania,a moja kuchnia zmieniła się na lepsze.
    Dziękuję także za ciekawe i skłaniające do przemyśleń wstępy do Siostry książek.
    Z całego serca życzę Siostrze dużo zdrowia i wszystkiego najlepszego!

  • Monika
    30 listopada 2015 / 07:33

    Kochana siostro! Sprobuje Twoich przepisow!!!

  • Marta
    1 listopada 2015 / 01:15

    W jakiej temperaturze I jak dlugo nalezy piec ciasto budyniowe z jablkami dziekuje z gory za pomoc marta

  • katarzynaaaa
    27 lutego 2015 / 19:07

    Szczęść Boże
    od jakiegoś czasu przeglądam Siostry przepisy , są wprost cudowne.
    Ostatnio mialam nawet okazje zobaczyc jedna z ksiazek , idealnie wszystko jest w niej opisane , nigdy nie potrafilam piec biszkoptu ale z Siostry pomoca wyszedl znakomity !

  • Barbara
    10 grudnia 2014 / 19:11

    Książki i przepisy są znakomite Książki pięknie wydane i z znakomitymi ilustracjami ,przepisy zrozumiałe i zawsze się udają Nie są wymyślne i produkty do nich ogólno dostępne!!! polecam serdecznie wszystkim -nawet osobom które nie mają serca do gotowania!!!!!z siostrą Anastazją zawsze się uda!!!!

  • jolka
    19 lipca 2014 / 12:18

    Właśnie poczułam się jak prawdziwa gospodyni domowa a nawet więcej – jak PERFEKCYJNA PANI DOMU- gdyż wypróbowałam przepisy z książki -153 przetwory i dania mięsne siostry Anastazji. Zrobiłam już dżem brzoskwiniowy, borowiki marynowane i sałatkę z białej kapusty. Teraz zabieram się za sałatkę z cukinii kolorową. Domownicy są zachwyceni, nawet mąż przekonał się do śniadania z dżemem, którego do tej pory nie tolerował w swojej *mięsnej* diecie a co najważniejsze to moja mama i teściowa poprosiły mnie o swoje przepisy choć do tej pory to JA korzystałam z bogactwa ich doświadczenia. Wszystko jest proste w przygotowaniu , no i wszystko UDAJE SIĘ – jest po prostu PRZEPYSZNE!!!

  • Stanisława Zelek
    17 czerwca 2014 / 21:55

    Szczęść Boże
    Jestem nauczycielką w szkole gastronomicznej w Ryglicach koło Tuchowa, a przede wszystkim jestem fanką Siostry. Mam wszystkie książki i kocham te przepisy. Książkami przy każdej okazji obdarowuję młodzież. Będziemy organizować wyjazd do Krakowa i moje pytanie czy byłaby możliwość spotkania z Siostrą? Pozdrawiam i czekam na wiadomość. Z Bogiem Stanisława Zelek

  • FreshMail.pl