Biografie

s. Anastazja Pustelnik FDC

Ta skromna, pochodząca z Bieszczad zakonnica od kilkunastu lat kształtuje kuchnię w polskich domach. Nie wprowadza rewolucji na stołach i nie zamierza tego robić. Czerpie z tradycji to, co najcenniejsze i sprawia, że potrawy stają się jeszcze smaczniejsze. Czytelnicy to doceniają, świadczy o tym liczba sprzedanych książek Siostry Anastazji – 4000 000. Jej przepisy zawsze się sprawdzają i zaskakują smakiem. I co niezwykle istotne, można je przyrządzić z produktów ogólnodostępnych i na każdą kieszeń.

Pierwszy posiłek w swoim życiu ugotowała późno, bo w wieku 17 lat. Dziś z jej książek korzystają całe pokolenia. Rodzinna kuchnia na co dzień i od święta, to właśnie kuchnia Siostry Anastazji.

s. Salomea Łowicka FDC

Urodziła się na Mazurach, ale wychowała w Wielkopolsce. Po wstąpieniu do zakonu została wysłana do placówki w przepięknym Grottaferrata niedaleko Rzymu. Obecnie mieszka w klasztorze w Krakowie. Te wszystkie miejsca wpłynęły na kulinarne fascynacje Siostry Salomei, która łączy w swoich przepisach najlepsze inspiracje z Polski i krajów śródziemnomorskich. Jej kuchnia korzeniami tkwi w tradycyjnych recepturach, ale otwarta jest na nowe zaskakujące wpływy. Z Siostrą Anastazją łączą ją trzy rzeczy: to samo zgromadzenia, pasja do gotowania i przepisy, które zawsze się sprawdzają.

Córki Bożej Miłości

Założycielką Córek Bożej Miłości była Franciszka Lechner. Urodziła się 1 stycznia 1833 r. w Edling, w Bawarii. W 1868 r. założyła w Wiedniu Zgromadzenie Córek Bożej Miłości oparte na Regule św. Augustyna.

Zgromadzenie Córek Bożej Miłości od początku ukierunkowane było na działalność charytatywno-wychowawczą. Powstało w okresie rewolucji przemysłowej. Wiele dziewcząt przyjeżdżało wtedy ze wsi do miast w poszukiwaniu pracy. Były bez opieki, niewykwalifikowane, niepiśmienne. Opieką nad nimi i edukacją zajęły się właśnie Córki Bożej Miłości. Do dziś prowadzą szkoły i bursy, zajmują się też katechizacją, opieką nad upośledzonymi dziećmi, prowadzeniem Domów Samotnej Matki.

Emblemat noszony przez siostry symbolizuje miłość Trójjedynego Boga: Ojca, Syna i Ducha Świętego. Zawiera trzy promienie wyrażające Ojca, krzyż przedstawiający Syna i gołębicę, symbol Ducha Świętego. Trzy przenikające się kręgi, będące jakby w ruchu, przypominają trynitarną miłość, w której uczestniczą siostry. Pierścień z symbolem Serca Pana Jezusa, znak oblubieńczej miłości, jest oznaką zobowiązań, wyrazem duchowości i jedności. Wszystkie Córki Bożej Miłości otrzymują go przy składaniu profesji. Siostry mają szczególny kult Trójcy Przenajświętszej, Najświętszego Sakramentu, Najświętszego Serca Pana Jezusa oraz nabożeństwo do Maryi pod wezwaniem Trzykroć Przedziwnej Matki, a także do św. Józefa.

  • basienka 12
    24 stycznia 2018 / 17:52

    Witam. Ja jestem ciekawa czy przepisy w tych dużych książkach się powtarzają czy są nowe. Może mi ktoś odpowie, bo nie wiem czy kupić, a te mniejsze mam już wszystkie. Tak samo interesują mnie książki które teraz seriami pokazują się w kioskach czy są nowe inne przepisy czy się powtarzają. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

  • Justyna
    14 sierpnia 2017 / 14:28

    Szczęść Boże,
    Czy zna Siostra jakiś przepis na cukinię i botwinkę na zimę bez papryki. Marynaty już porobiłam, teraz chciałabym zakonserwować te warzywa w formie dodatku do obiadu, albo zupy.
    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna

  • Iza
    4 listopada 2016 / 15:18

    Dzięń dobry, przepisy fantastyczne, chciałam odnieśc się do pieczonej łopatki wieprzowej , otóż w przepisie jest 100g soli, wydawało mi się,że za dużo bo ja na 5 kg mięsa do kiełbasy daje 100g soli.Ale zrobiłam wg. przepisu i łopatka wyszła tak słona,ż ejeść nie idzie.Być moż ew książce jest błąd, który warto skorygować 🙂 Barszcz ukraiński pycha, krupnik ,koperkowa , ciasto z jabłkiem i budyniem wszystko pyszne! Zyczę dużo zdrowia , z Bogiem , Iza

  • ewa
    1 października 2016 / 21:59

    ogórki kiszone według przepisu siostry wyszły wspaniałe moja rodzina jest zachwycona ja generalnie nie lubię ogórków kiszonych ale zrobione w tym roku nawet mnie smakują dziękuję

  • Justyna
    12 kwietnia 2016 / 21:32

    Pasję gotowania odkryłam niedawno. Postanowiłam zadbać o linię – dobrze jedząc, a nie – sobie jedzenia odmawiając. W moich poszukiwaniach trafiłam na książkę „Sałatki i surówki Siostry Anastazji”. Teraz jak w filmie „Julia & Julia” co kilka dni testuję smak kolejnego przepisu. Żaden smak mnie dotąd nie rozczarował i nie mogę się doczekać, kiedy sprawdzę wszystkie. Czasem tylko nie jestem pewna czy „śmietana” to ma być słodka czy kwaśna. Czasem nie wiem ile to jest „mały słoiczek” 🙂 – ale z czasem się nauczę – a przygoda jest fascynująca, odkrywania zaskakujących zestawień produktów, które na koniec tak cudownie się harmonizują 🙂 Mąż co kilka dni pyta kiedy znów zrobię coś pysznego 🙂
    Justyna z podziwem dla talentu tworzenia wspaniałych smaków!

  • Aniceta
    6 kwietnia 2016 / 10:40

    SZCZĘŚĆ BOŻE!
    Szanowna Siostro Anastazjo!
    Serdeczne,,Bóg zapłać” za wszystkie fantastyczne przepisy,wypróbowałam wiele z nich ku uciesze bliskich.Dzieki nim odkryłam pasję i radość z gotowania,a moja kuchnia zmieniła się na lepsze.
    Dziękuję także za ciekawe i skłaniające do przemyśleń wstępy do Siostry książek.
    Z całego serca życzę Siostrze dużo zdrowia i wszystkiego najlepszego!

  • Monika
    30 listopada 2015 / 07:33

    Kochana siostro! Sprobuje Twoich przepisow!!!

  • Marta
    1 listopada 2015 / 01:15

    W jakiej temperaturze I jak dlugo nalezy piec ciasto budyniowe z jablkami dziekuje z gory za pomoc marta

  • katarzynaaaa
    27 lutego 2015 / 19:07

    Szczęść Boże
    od jakiegoś czasu przeglądam Siostry przepisy , są wprost cudowne.
    Ostatnio mialam nawet okazje zobaczyc jedna z ksiazek , idealnie wszystko jest w niej opisane , nigdy nie potrafilam piec biszkoptu ale z Siostry pomoca wyszedl znakomity !

  • Barbara
    10 grudnia 2014 / 19:11

    Książki i przepisy są znakomite Książki pięknie wydane i z znakomitymi ilustracjami ,przepisy zrozumiałe i zawsze się udają Nie są wymyślne i produkty do nich ogólno dostępne!!! polecam serdecznie wszystkim -nawet osobom które nie mają serca do gotowania!!!!!z siostrą Anastazją zawsze się uda!!!!

  • jolka
    19 lipca 2014 / 12:18

    Właśnie poczułam się jak prawdziwa gospodyni domowa a nawet więcej – jak PERFEKCYJNA PANI DOMU- gdyż wypróbowałam przepisy z książki -153 przetwory i dania mięsne siostry Anastazji. Zrobiłam już dżem brzoskwiniowy, borowiki marynowane i sałatkę z białej kapusty. Teraz zabieram się za sałatkę z cukinii kolorową. Domownicy są zachwyceni, nawet mąż przekonał się do śniadania z dżemem, którego do tej pory nie tolerował w swojej *mięsnej* diecie a co najważniejsze to moja mama i teściowa poprosiły mnie o swoje przepisy choć do tej pory to JA korzystałam z bogactwa ich doświadczenia. Wszystko jest proste w przygotowaniu , no i wszystko UDAJE SIĘ – jest po prostu PRZEPYSZNE!!!

  • Stanisława Zelek
    17 czerwca 2014 / 21:55

    Szczęść Boże
    Jestem nauczycielką w szkole gastronomicznej w Ryglicach koło Tuchowa, a przede wszystkim jestem fanką Siostry. Mam wszystkie książki i kocham te przepisy. Książkami przy każdej okazji obdarowuję młodzież. Będziemy organizować wyjazd do Krakowa i moje pytanie czy byłaby możliwość spotkania z Siostrą? Pozdrawiam i czekam na wiadomość. Z Bogiem Stanisława Zelek

  • FreshMail.pl