Biografia

10 komentarzy | Listopad 21, 2013

Siostra Anastazja

Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów.

Nazwana przez tygodnik Gość Niedzielny „Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej” podbiła serca Polaków.

Jej kulinarne bestsellery sprzedały się dotąd w łącznym nakładzie ponad 3 000 000 egzemplarzy.

W 2008 r. otrzymała Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich.

  1. wysłany przez Iza 4 listopada 2016

    Dzięń dobry, przepisy fantastyczne, chciałam odnieśc się do pieczonej łopatki wieprzowej , otóż w przepisie jest 100g soli, wydawało mi się,że za dużo bo ja na 5 kg mięsa do kiełbasy daje 100g soli.Ale zrobiłam wg. przepisu i łopatka wyszła tak słona,ż ejeść nie idzie.Być moż ew książce jest błąd, który warto skorygować 🙂 Barszcz ukraiński pycha, krupnik ,koperkowa , ciasto z jabłkiem i budyniem wszystko pyszne! Zyczę dużo zdrowia , z Bogiem , Iza

  2. wysłany przez ewa 1 października 2016

    ogórki kiszone według przepisu siostry wyszły wspaniałe moja rodzina jest zachwycona ja generalnie nie lubię ogórków kiszonych ale zrobione w tym roku nawet mnie smakują dziękuję

  3. wysłany przez Justyna 12 kwietnia 2016

    Pasję gotowania odkryłam niedawno. Postanowiłam zadbać o linię – dobrze jedząc, a nie – sobie jedzenia odmawiając. W moich poszukiwaniach trafiłam na książkę „Sałatki i surówki Siostry Anastazji”. Teraz jak w filmie „Julia & Julia” co kilka dni testuję smak kolejnego przepisu. Żaden smak mnie dotąd nie rozczarował i nie mogę się doczekać, kiedy sprawdzę wszystkie. Czasem tylko nie jestem pewna czy „śmietana” to ma być słodka czy kwaśna. Czasem nie wiem ile to jest „mały słoiczek” 🙂 – ale z czasem się nauczę – a przygoda jest fascynująca, odkrywania zaskakujących zestawień produktów, które na koniec tak cudownie się harmonizują 🙂 Mąż co kilka dni pyta kiedy znów zrobię coś pysznego 🙂
    Justyna z podziwem dla talentu tworzenia wspaniałych smaków!

  4. wysłany przez Aniceta 6 kwietnia 2016

    SZCZĘŚĆ BOŻE!
    Szanowna Siostro Anastazjo!
    Serdeczne,,Bóg zapłać” za wszystkie fantastyczne przepisy,wypróbowałam wiele z nich ku uciesze bliskich.Dzieki nim odkryłam pasję i radość z gotowania,a moja kuchnia zmieniła się na lepsze.
    Dziękuję także za ciekawe i skłaniające do przemyśleń wstępy do Siostry książek.
    Z całego serca życzę Siostrze dużo zdrowia i wszystkiego najlepszego!

  5. wysłany przez Monika 30 listopada 2015

    Kochana siostro! Sprobuje Twoich przepisow!!!

  6. wysłany przez Marta 1 listopada 2015

    W jakiej temperaturze I jak dlugo nalezy piec ciasto budyniowe z jablkami dziekuje z gory za pomoc marta

  7. wysłany przez katarzynaaaa 27 lutego 2015

    Szczęść Boże
    od jakiegoś czasu przeglądam Siostry przepisy , są wprost cudowne.
    Ostatnio mialam nawet okazje zobaczyc jedna z ksiazek , idealnie wszystko jest w niej opisane , nigdy nie potrafilam piec biszkoptu ale z Siostry pomoca wyszedl znakomity !

  8. wysłany przez Barbara 10 grudnia 2014

    Książki i przepisy są znakomite Książki pięknie wydane i z znakomitymi ilustracjami ,przepisy zrozumiałe i zawsze się udają Nie są wymyślne i produkty do nich ogólno dostępne!!! polecam serdecznie wszystkim -nawet osobom które nie mają serca do gotowania!!!!!z siostrą Anastazją zawsze się uda!!!!

  9. wysłany przez jolka 19 lipca 2014

    Właśnie poczułam się jak prawdziwa gospodyni domowa a nawet więcej – jak PERFEKCYJNA PANI DOMU- gdyż wypróbowałam przepisy z książki -153 przetwory i dania mięsne siostry Anastazji. Zrobiłam już dżem brzoskwiniowy, borowiki marynowane i sałatkę z białej kapusty. Teraz zabieram się za sałatkę z cukinii kolorową. Domownicy są zachwyceni, nawet mąż przekonał się do śniadania z dżemem, którego do tej pory nie tolerował w swojej *mięsnej* diecie a co najważniejsze to moja mama i teściowa poprosiły mnie o swoje przepisy choć do tej pory to JA korzystałam z bogactwa ich doświadczenia. Wszystko jest proste w przygotowaniu , no i wszystko UDAJE SIĘ – jest po prostu PRZEPYSZNE!!!

  10. wysłany przez Stanisława Zelek 17 czerwca 2014

    Szczęść Boże
    Jestem nauczycielką w szkole gastronomicznej w Ryglicach koło Tuchowa, a przede wszystkim jestem fanką Siostry. Mam wszystkie książki i kocham te przepisy. Książkami przy każdej okazji obdarowuję młodzież. Będziemy organizować wyjazd do Krakowa i moje pytanie czy byłaby możliwość spotkania z Siostrą? Pozdrawiam i czekam na wiadomość. Z Bogiem Stanisława Zelek

Napisz komentarz